تاریخچه و اهداف

 

 

 

از بیانات مقام معظم رهبری حضرت آیت ا... العظمی خامنه­ ای:

در دیدار مسئولان و دانشجویان دانشگاه قرآن و حدیث با معظم له:

ما برای تبحر و تخصص در حدیث حتماً باید سرمایه گذاری کنیم.

آیت ا... ری شهری، رئیس دانشگاه قرآن و حدیث:

هدف نهایی دانشگاه قرآن و حدیث احیای امر اهل بیت (ع) است. که همان زمینه سازی برای حکومت جهانی اهل بیت (ع) است.

 

آشنایی با دانشگاه قرآن و حدیث

 

يكى از اركان مؤسسه علمى ـ فرهنگى دار الحديث است. اين دانشگاه از مؤسسات آموزش عالى غير دولتى است كه از سال 1378 با مجوز رسمى شوراى عالى انقلاب فرهنگى، فعاليت آموزشى خود را در قالب دانشکده علوم حدیث آغاز كرده و امروز با مجوز رسمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با نام «دانشگاه قرآن و حدیث» به فعالیت خود ادامه می‌دهد، که دارای سه دانشکده فعال با عناوین «دانشکده علوم و معارف قرآن»، «دانشکده علوم و معارف حدیث» و «دانشکده علوم و معارف اسلامی» و نیز شعبه ای در تهران با عنوان «پردیس تهران دانشگاه قرآن و حدیث» است. این دانشگاه هم اکنون در چهار شهر قم، تهران، اصفهان و مشهد فعالیت دارد و از مراکز آموزش عالی منحصر به فرد در حوزه مباحث حدیثی در کشور به شمار می‌آید.

اهداف دانشگاه

دانشگاه قرآن و حدیث در آغاز در شکل دانشکده علوم حدیث با توجه به نقش اساسى احاديث پيشوايان معصوم(ع) در شناخت معارف اصيل اسلامى و دستورالعمل‏هاى نجات‏بخش و سعادت‏آفرين اين دين آسمانى با اصل قراردادن آموزش علوم حديث، اهداف‏ بلندى را پى‏گيرى کرده كه از آن جمله مى‏توان به اين موارد اشاره كرد:

  1. بسط و گسترش دانش های قرآنی و حدیثی

  2. انسجام بخشیدن به آموزش های حدیثی

  3. تربیت استادان و پژوهشگران علوم قرآن و حدیث

  4. ایجاد ارتباط میان تحصیلات حوزوی و دانشگاهی در زمینه قرآن و حدیث

  5. تربيت و تأمين نیروی انسانی متخصص برای تدریس، تحقیق و تبلیغ

  6. فراهم آوردن امكانات براى ارتقاى سطح علمى ـ فرهنگى كارشناسان سازمانهاى دولتى و نهادهاى اسلامى در زمينه مسائل مختلف اسلامى؛

دوره ‏هاى آموزشى

1 . مقطع كارشناسى

در سال 1374 برنامه‏هاى درسى مقطع كارشناسى و سرفصل‏هاى دروس مورد نياز آن در شوراى عالى برنامه‏ريزى وزارت علوم، تحقيقات و فناورى به تصويب رسيد.

پس از این مرحله اولين دوره از دانشجويان از طريق آزمون سراسرى دانشگاه‏ها از مهر ماه سال 1378 وارد مقطع كارشناسى شدند. فارغ التحصیلان این مقطع از سال 1382 تا کنون با احراز رتبه های تک رقمی در آزمون تحصیلات تکمیلی و المپیاد ها و کسب درصد بالای قبولی در مقطع ارشد موفقیت های چشمگیری را به خود اختصاص داده اند.

2 . مقطع كارشناسى ارشد

در بهمن ماه سال 1382 با کسب مجوز جذب دانشجو در مقطع كارشناسى ارشد اولین دوره تحصیلات تکمیلی با رشته علوم حدیث گرایش تفسیر اثری و کلام و عقاید راه اندازی شد. تاكنون گرايش­هاى اخلاق، اقتصاد، نهج‏البلاغه و عرفان اسلامى نیز به تصويب وزارت علوم، تحقيقات و فناورى رسيده است.

3 . مقطع دكترى

مقطع دكترى از سال 1385 با اجرای رشته مدرسى معارف اسلامى گرايش قرآن و متون در قم آغاز شد و تا کنون علاوه بر گرایش اخلاق این رشته، رشته های دیگری همچون علوم قرآن و حدیث و کلام امامیه نیز در مقطع دکتری اجرا گردیده است.

رشته ها و گرایش ها

برخی از رشته‌های دایر در این دانشگاه عبارتند از:

ردیف مقاطع تحصیلی عناوین رشته های موجود
1 کارشناسی
  • علوم حدیث

  • علوم و معارف قرآن

  • کلام اسلامی

  • فقه و حقوق اسلام

2 کارشناسی ارشد
  • علوم حدیث با گرایش­های اخلاق، کلام و عقاید، تفسیر اثری و نهج البلاغه

  • علوم قرآن و حدیث

  • تفسیر روایی

  • فقه و مبانی حقوق اسلامی

  • علوم و معارف نهج البلاغه

  • ارتباطات گرایش حج و زیارت

  • روانشناسی اسلامی گرایش روانشناسی مثبت گرا.

3 دکتری
  • مدرسی معارف اسلامی با دو گرایش­ «قرآن و متون» و «اخلاق»

  • علوم قرآن و حدیث

  • کلام امامیه

  • تفسیر تطبیقی

  • علوم حدیث تطبیقی

4 . آموزشهاى الكترونيكى (مجازى)

دانشگاه قرآن و حدیث در كنار موفقيتهاى درخشانى كه در بخش آموزش حضورى به دست آورده، اين توفيق را داشته است كه به عنوان يكى از مراكز پيشتاز دانشگاهى در زمينه آموزش الكترونيكى، با استفاده از شبكه اينترنت، امكان بهره‏گيرى از آموزشهاى خود را براى گروهی از مشتاقان فراهم سازد. برنامه اصلى اين طرح، ارائه دروس رشته­های مصوب دانشگاهى به صورت غير حضورى (مجازى) و اعطاى مدرك رسمى به دانش آموختگانى است كه بتوانند اين دوره را با موفقيت پشت سربگذارند.

از سال 1381 به صورت متمركز كار مطالعه و برنامه‏ريزى در اين زمينه آغاز و به لطف الهی، پيش از ساير مراكز دانشگاهى كشور، اولين دوره رسمی مرکز آموزش الكترونيكى در ایران از تابستان 1383 در شبكه جهانى اينترنت ارائه شد.

4 ـ 1 . ويژگى دروس الكترونيكى

در مرکز آموزشهاى اينترنتى تنها به ارائه متن دروس اكتفا نمى‏شود. بلكه تلاش شده تا با به كارگيرى امكانات و ابزارهاى پيشرفته چند رسانه‏اى و تعاملى، محيط كلاس بازسازى و از فرآيند يادگيرى اطمينان حاصل شود. استفاده از صوت، تصوير و پويانمايى، امكان ارتباط سريع و زنده با استاد و راهنماى آموزشى، دسترسى به بانك پرسشها و پاسخهاى احتمالى، امكان نگارش و ذخيره جزوه و يادداشت شخصى، امكان دسترسى آسان به متن كامل جزوه هر درس، ارائه پرسش و آزمونهاى متناوب و ثبت و گزارش نتايج آن، امكان تكرار و بازبينى هر بخش از درس، هدايت آموزشى فراگير و مشخص كردن وظايف و مراحل كار در طول استفاده از دروس از جمله ويژگيهاى برجسته دروس الكترونيكى است.

اين برنامه‏ها از طريق دوره‏هاى رسمى و دوره‏هاى آزاد ارائه مى‏شود. دوره‏هاى رسمى همراه با مدرك مورد تأييد وزارت علوم است، اما علاقه مندانى كه بخواهند بدون رعايت مقررات و شرايط دوره‏هاى رسمى از همه يا بخشى از دروس استفاده نمايند مى‏توانند در دوره‏هاى آزادى كه در هر نیمسال تحصيلى برگزار مى‏شود شركت كنند.

مشتاقان فراگيرى علوم اسلامى مى‏توانند از همه نقاط جهان با مراجعه به پايگاه http://vu.qhu.ac.ir دروس مزبور را به صورت مجازى بگذرانند.

5 . آموزش‏هاى آزاد

يكى از مهمترين بندهاى اساس‏نامه مؤسسه علمى فرهنگى دار الحديث تلاش در جهت نشر احاديث معصومان عليهم‏السلام و بسط و گسترش فرهنگ حديث در جامعه است. مدیریت آموزش‏هاى آزاد وظيفه دارد با برگزارى دوره‏هاى آشنايى با علوم و معارف حديثى اهداف ذيل را محقق سازد:

1 . نشر و گسترش علوم و معارف حديثى در بين اقشار و گروه‏هاى مختلف جامعه و تلاش در جهت تبيين علوم و معارف حديثى براى مخاطبان خاص.

2 . تربيت استاد و مربى در زمينه علوم و معارف حديثى با استفاده از برگزارى دوره‏هاى فشرده براى گروه‏هاى خاصى چون طلاب حوزه‏هاى علميه و دبيران دينى و امور تربيتى.

3 . تدوين متون آموزشى با موضوعات كاربردى به منظور استفاده در دوره‏هاى مزبور و نيز چاپ متون در قالب كتاب‏هاى كم حجم با متنى ساده و آموزشى.

بر اين اساس برگزارى دوره‏هاى فشرده و كوتاه مدت (دو تا چهار هفته) براى مخاطبان علاقمند (عمومى) و يا مخاطبان خاص (مانند طلاب ، دانشجويان ، اساتيد دبيران و ...) پيگيرى شده .

عناوين دروس اين دوره‏ها در دو بخش علوم حديث و معارف حديثى پيش‏بينى شده است. همچنین چند دوره کوتاه مدت دیگر در موضوع اخلاق کاربردی و علوم قرآن، نهج البلاغه، کلام و تفسیر به صورت خاص طراحی و اجرا شده است.

شيوه پذيرش دانشجو (حضوری)

دانشگاه قرآن و حدیث از طریق آزمون سراسری و نیز آزمون‌های اختصاصی ویژه طلاب به شرح ذیل دانشجو می‌پذیرد.

1 . مقطع كارشناسى

اين دانشگاه در مقطع كارشناسى از ميان داوطلبان آزمون سراسرى در گروههاى آزمايشى 1، 2 و 3 به شيوه متمركز دانشجو مى‏پذيرد. در برخی از رشته ها جذب دانشجو از طریق سازمان سنجش و با شرط معدل انجام می گیرد.

2 . مقطع كارشناسى ارشد

پذیرش دانشجو در این مقطع از بین فارغ التحصیلان رشته های مختلف کارشناسی یا سطح2 حوزه به شیوه متمرکز و با شرایط خاص (با انجام مصاحبه) انجام می گیرد. علاقه­مندان به تحصیل در یکی از رشته های کارشناسی ارشد این دانشگاه می توانند در صورت موفقیت در آزمون ورودی تحصیلات تکمیلی سازمان سنجش و مصاحبه در این دانشگاه تحصیل کنند.

ضمناً طلاب واجد شرايط نيز مى‏توانند پس از موفقيت در آزمون اختصاصی کتبی و مصاحبه در يكى از رشته­ها یا گرايشها ادامه تحصيل دهند.

3 . مقطع دكترى

علاقه­مندان دارای مدرک متناسب مى‏توانند پس از موفقيت در آزمون نیمه متمرکز و مصاحبه در یکی از رشته­های دایر اين مقطع ادامه تحصيل دهند.

مرکز آموزش الکترونیکی (مجازی)

به منظور گسترش برنامه­های آموزشی دانشکده با بهره­گیری از فناوری اطلاعات و ارتباطات، پایگاهی با عنوان دانشگاه قرآنو حدیث در شبکه جهانی اینترنت ایجاد شده است. در این پایگاه، دروس مصوب این مرکز دانشگاهی با امکانات و ابزارهای چند رسانه­ای و تتعاملی در قالب دوره­های گوناگون به علاقه­مندان ارائه می­شود. مشتاقان فراگیری علوم اسلامی می­توانند از همه نقاط جهان با مراجعه به پایگاه vu.qhu.ac.ir در هر ساعت از شبانه روز، دروس مزبور را به صورت مجازی بگذرانند و در پایان دوره، مدرک رسمی مورد تایید وزارت، تحقیقات و فناوری را دریافت کنند.

معاونت پژوهشی

معاونت پژوهشی دانشگاه فعالیت های علمی و پژوهشی مختلفی دارد که در سه بخش مدیریت پژوهش، مدیریت امور پایان نامه ها و مدیریت امور کتابخانه ارائه می نماید.

فعالیت ها و موفقیت های معاونت پژوهشی

1. انتشار نشریه «حدیث اندیشه»

2. برگزاری همایش های دانشجویی «حدیث پژوهش»

3. تألیف و انتشار کتاب درسی و کمک درسی

امكانات و مزاياى دانشگاه قرآن و حديث

ساختمان دانشگاه با زيربناى بيست هزار متر مربع در قم احداث شده و فضاهاى آموزشى، پژوهشى، ادارى و رفاهى مورد نياز در آن پيش‏بينى شده است.

  • ـ برخوردارى از فضاى مناسب آموزشى

  • ـ امكانات كمك آموزشى از قبيل مركز رايانه و آزمايشگاه زبان

  • ـ بهره‏گيرى از برنامه‏هاى متنوع آموزشى و پژوهشى با استفاده از اساتيد مجرب

  • ـ كتابخانه تخصصى علوم حديث، علوم قرآنی و تاریخ اسلام با هزار جلد كتاب

  • ـ تالارهاى مطالعه جداگانه براى برادران و خواهران

  • ـ مركز اطلاع‏رسانى و اينترنت

  • ـ مركز نجوم و ستاره‏شناسى (شامل رصدخانه و آسمان‏نما در تهران)

  • ـ مجموعه ورزشى (شامل استخر ، سونا ، سالن بدنسازى و ...)

  • ـ سالن اجتماعات و غذاخورى